10 vinkkiä onnistuneeseen perhelomaan

Boy walking in orange glasses for Dutch Queensday on the Amsterdam street; Shutterstock ID 122894296

Loma lasten kanssa voi olla ihana kokemus ja yhdistää perhettä. Pahimmillaan se taas johtaa riitoihin ja turhautumiseen, kun kaikki haluaisivat tehdä eri asioita. Kokosimme 10 vinkkiä, joiden avulla lapsen loman onnistumisen voi varmistaa jo ennen matkalle lähtöä.

Miten valmistautua lentomatkaan?

Lasten viihtyminen lentokoneessa tuottaa monille vanhemmille päänvaivaa. Ahtaat tilavat saattavat pitkillä lennoilla tuntua tukalilta, etenkin kun pitäisi malttaa pysyä paikallaan. Kiusallisista tilanteista kärsivät pahimmassa tapauksessa lapsi, vanhemmat ja muut kanssamatkustajat. Miten siis pitää huolta siitä, että lapsi viihtyy lennolla?

1. Tutustukaa ennen matkaa yhdessä kirjaan, elokuvaan tai telkkariohjelman jaksoon, jossa lapsen suosikkihahmo lähtee lennolle. Lapsi innostuu kun saa itse tehdä samoja asioita kuin lempihahmonsa, eikä turhaan pelkää lentämistä.
2. Kirjat ovat takuuvarma vaihtoehto, niin kovakantisina kuin digitaalisina. Lukeminen kannattaa aloittaa yhdessä jo ennen koneen lähtöä, jos nousu jännittää tai sattuu korviin. Lapsi unohtaa kivun tai jännityksen nopeasti, kun hän uppoutuu kirjan juoneen.
3. Varaa tekemistä mukaan, esimerkiksi tabletti, pelejä, värityskirjoja, leluja tai muovailuvahaa, mutta älä ota kaikkea esiin kerralla, vaan vedä ässä hihasta, jos lapsi meinaa pitkästyä.
4. Kannusta lasta tutustumaan koneeseen ja tekemään tilaisuuden tullessa rohkeasti tuttavuutta muiden matkustajien kanssa. Lentokoneessa lapsi tapaa helposti ja turvallisesti uusia tuttavuuksia, ja voi vaikka pelastaa yksin matkustavan aikuisen tylsältä lennolta.
5. Muista pitää silmällä lapsen sokerin saantia. Lentokentältä ostettu jättikokoinen karkkipussi saattaa osoittautua virheeksi, kun ylivilkkaus iskee lennon aikana.

Mitä kannattaa huomioida lomakohdetta ajatellen?

Sen lisäksi, että valitsee kohteen, majoituksen ja aktiviteetit myös lapsen mieltymykset huomioiden, kannattaa muistaa muutama kätevä niksi:

1. Kokeilkaa matkakohteellenne tyypillistä ruokaa jo ennen lähtöä. Lapset tutustuvat etukäteen uusiin makuihin ja ovat valmiita kokeilemaan paikan päällä muutakin kuin hampurilaisia ja pizzaa.
2. Opeta lapselle muutama sananen lomakohteen kieltä. Se antaa itseluottamusta, ja lapset voivat itse tilata jäätelönsä tai rantajuomansa.
3. Kannusta lapsia lukemaan lomakohteesta ja anna heidän toimia turistioppaina päivän ajan. Näin näet matkan myös heidän vinkkelistään.
4. Varmista, että teillä on riittävästi aikaa myös rauhoittumiseen ja rentoutumiseen. Lomamatkaa ei kannata ahtaa täyteen aktiviteetteja, jolloin uudet, hienot kokemukset jäävät paremmin lapsen mieleen.
5. Hyväksy pieni nurina ja tylsistyminenkin. Lapset muuttuvat nopeasti levottomiksi ja kaipaavat kavereitaan. Se on täysin normaalia ja kielii usein siitä, että lapset rentoutuvat lomallaan.

 

 

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*