10 parasta järveä Euroopassa vaihtoehtoiseen rantalomaan

Haluaisitko rentouttavan rantaloman veden äärellä, muttet halua kilpailla parhaimmasta rantaspotista satojen tai jopa tuhansien kanssalomailijoiden kanssa? Vielä on kesää jäljellä (näin ainakin haluamme uskoa!), joten ei muuta kuin ota inspiraatiota listastamme, johon kokosimme 10 Euroopan upeinta järveä, joiden ympärille on helppo muodostaa huippurantaloma auringon paahteessa. Mikä parhainta, lomakohteet ovat melkeinpä kivenheiton päässä ja koska lista täyttyy järvistä, saat uida ja porskutella raikkaan makeassa vedessä suolaisen sijaan. Kipin kapin rantavaatteet laukkuun ja nokka kohti Euroopan kirkkaimman veden parhaimmistoa!

3173804218_6b5ed80268_o

1. Saimaa, Suomi

Aloitetaan läheltä. Sanotaan, ettei sitä kannata lähteä merta edemmäs kalaan – turha kai sitä sitten on lähteä kotijärveä kauemmas rantalomalle! Jos asut Saimaan lähistöllä, hyppää pyörän selkään tai ota autokyytiä lähimmälle hiekkarannalle ja nauti makeassa vedessä uimisesta sekä porottavan auringon paahteesta. Jos kotisi on Suomen toisessa kolkassa, varaa rentouttava viikonloppuloma Saimaan labyrinttisessä järvessä, jossa hiekkaisten rantojen ohella saat nauttia savolaisista herkuista.

4382240827_ce586c5926_b

2. Iseojärvi, Italia

Jos kotijärvet on jo koluttu läpi ja tekee mieli Euroopan sydämeen, ota suunnaksesi Iseojärvi Italian pohjoisosissa. Tämä Italian salainen aarre, jonne monet turistit eivät hoksaa mennä rantalomalle, on paikallisten rakastama aurinkokeidas. Ympäröivät upeat viinitilat, keskiaikaiset linnakkeet ja komeat luostarit kehystävät järven ideaaliksi rantalomakohteeksi jos etsit täydellistä järveä keskellä kulttuurisesti rikasta aluetta. Aloita päiväsi aamu-uinnilla, tutkiskele ympäröivää aluetta aamupäivästä ja piipahda takaisin rannan tuntumaan iltapäivällä pullo paikallista kuplivaa kainalossa.

6045956760_fd964114bc_b

3. Königssee järvi, Saksan ja Itävallan raja

Saksan ja Itävallan rajalla lepäävän kirkkaan Königssee järven putipuhtaat juuret yltävät vuoteen 1909 saakka, jolloin päätettiin säännöstä, että järvellä saa veneillä ainoastaan sähköisellä moottorilla, soutuveneellä tai kanootilla – välineellä, joka ei tuota saasteita veteen eikä pilaa veden laatua. Kiitos yli satavuotisen säännön, Königsseen järvessä saa nauttia tänä päivänäkin kirkkaan puhtaista vesistä!

070107-Konigssee-mirror

4. Garda järvi, Italia

Ironisesti Garda on tunnetumpaa isosiskoaan Comoa suurempi ja rauhallisempi järvi Italian upeiden vuoristojen ympäröimänä, jossa auringosta ja merellisestä tunnelmasta saa nauttia suurvilinältä suojassa. Vaikkakin järvi on paikallisten auringonottajien suosiossa, järven 370 km² suuruus takaa sen, että kaikille riittää mukavasti tilaa nauttia rauhassa omasta rantaspotistaan. Mikä parhainta, voit vuokrata veneen päiväksi tai pariksi ja ajaa järven ympäri ankkuroiden veneen mielesi mukaan ja uiden keskellä järveä samalla kun nautit jääkylmistä virkisteistä. Jos haluat päiväksi kuivalle maalle, vuokraa auto ja kokeile ajaa järven ympäri, jossa tie kulkee aivan veden äärellä ja jossa maisemat vaihtelevat vuoristotunneleista tunnelmallisiin pikkukyliin ja puisista laitureista puikkelehtivan kurvisiin mutkiin.

2685098264_3073a790e6_b

5. Vänern, Ruotsi

Rakastamastamme ja vihaamastamme velimaasta Ruotsista löytyy järvikultakimpale nimeltään Vänern, tai kuten sitä ennen kutsuttiin ”Venneri”. Venneri on paitsi Ruotsin suurin järvi, myös Euroopan kolmanneksi suurin vesiläikkä kooltaan huimat 5 585 km². Tämä 10 000 vuotta sitten jääkauden aikana muotoutunut pikkumeri on täynnä erilaisia rantoja kivisistä saaristoista syrjäisiin kallioihin ja pitkistä hiekkarannoista avoimiin järvimaisemiin. Paras tapa viettää aikaa tässä laajassa vesistössä on vuokrata vene, ajella ympäri vesistöä ja purjehtia mukavan tuulisissa ja merisissä maisemissa.

DSC02045

6. Bledjärvi, Slovenia

Jos mielesi tekee Sloveniaan tai muuten vain kirkkaan turkoosinsiniseen vesistöön, ota suunnaksesi kuuluisa Bledjärvi, jonka kauneus häkellyttää uimarit. Entinen jäätikköjärvi tarjoaa kuvankauniin kokemuksen sen pienessä ja idyllisessä ympäristössä keskellä Julisten Alppimaisemaa. Järvi ei ehkä kokonsa puolesta vedä vertoja Vennerille, mutta tämä söpöäkin söpömpi 1.45 km² järvi tarjoaa panoraamiset maisemat edulliseen hintaan taianomaisessa ympäristössä, jossa uiminen, kanoottiveneellä melominen, sukeltaminen ja putkeilu – adrenaliini-intoilijoille tarkoitettu vuoristoisissa virroissa putkella ratsastaminen – ovat arkipäivää.

6805735853_d60a8bb0f9_b

7. Ortajärvi, Italia

Jos Garda järvi oli Como järven pikkusisko, niin Orta järvi on molempien pikku-pikkusisko, Italian järviperheen kuopus. Idyllisen kaunis keidas Italian pohjoisosissa, Milanosta luoteeseen päin, onkin monien milanolaisten oma salainen ”Tuhkimo”. Parhaiten asian kiteyttää se, että Orta järven olemassaolosta ei puhuta – mitä pienempi joukko ihmisiä tietää sen olemassaolosta (vaikka kartalla se selvästi tököttääkin), sen parempi. Salaisesti sitä pidetään myös Como järveä ylivoimaisesti parempana, mutta vain salaisesti – uskalla mainita asiasta Comojärven asukkaalle ja riita on väistämätön. Ortajärvi onkin täynnä vanhanajan charmia ja tunnettu romanttisista puitteistaan. Tämän lisäksi paikalliset ovat vakuuttuneita, että järveä ympäröi tietty mystisyys – järven pintaan heijastuva aurinko luo päivän mittaan monta erilaista auringonsädettä ja erityistä valoa – Orta on yksinkertaisesti järvi, jossa silmä ja sielu lepäävät.

2979174934_5e40f27e6c_b

8. Bohinj-järvi, Slovenia

Slovenian suurin, kristallinkirkkaudestaan tunnettu järvi vetää vuosittain puoleensa seikkailunhaluisia rantalomailijoita eikä turhaan – Bohinj-järven tuntumasta löytyy tekemistä vaikka muille jakaa. Jos olet saanut tarpeeksesi rannalla löhöilystä tai haluat muuten vain pitää taukoa uimisesta, ota suunnaksesi mysteeriset, maanalaiset tunnelit, jotka on luokiteltu yhdeksi maailman kauneimmista. Tunneleiden tutkiminen ja koluaminen auttaa entisestään arvostamaan järven kauneutta, ja ymmärtämään, että ympäröivät vuoristot ovat juuri se toivottu lisä, joka antaa liplattavalle vedelle sen ainutlaatuisen viehkeyden, jonka järven vierailijat saavat kokea.

9178041118_3cfa387d98_k

9. Maggiore järvi, Italian ja Sveitsin raja

Listallamme on jo nimetty italialaiset Garda-, Iseo- ja Ortajärvi – löytyykö pizzan ja pastan maasta vielä neljäs järvi Euroopan top kymmenen listan joukkoon? Vastaus on yksiselitteisen helppo: Maggiore järven unohtaminen Euroopan parhaimpien järvien listalta olisi kuin Italian unohtaminen parhaimpien viinimaiden listalta. Katsotaanpa: Mitä Maggioresta löytyy, mitä ei muista italialaisista järvistä saa? Siellä voi nauttia panoraamisista maisemista kaapelihissin kyydissä; järven keskellä tököttävät söpöt saaret tarjoavat täydellisiä päiväretkiä; ympäröivät kasvitieteelliset puutarhat ovat vierailemisen arvoisia; lämpötilat ovat suotuisat vuoden ympäri; helikopterikyyti järven yllä takaa adrenaliinisen seikkailun sekä viimeiseksi, lukuisat sporttilajit vesihiihdosta purjelautailuun ja vesilautailusta katamaraanailuun ovat päivittäisiä aktiviteetteja, joista vierailijat saavat mahdollisuuden nauttia. Valitse suosikkisi!

10423162445_dfd8639b4d_h

10. Laatokka, Venäjä

Euroopan parhaimpien, vaihtoehtoisten järvien top kympin ympyrä sulkeutuu takaisin Euroopan pohjoisosiin, Euroopan suurimpaan järveen, Laatokkaan. Tämä 17 700 km² järvi on yksinkertaisesti koettava jos haluaa nähdä järvien aatelistoa. Osaltaan aikaisemmin Suomeen kuulunut järvi on täynnä hiekkaisia rantoja, joissa löhöillä auringon paisteessa, leikkiä vesileikkejä koko perheen kanssa ja jonka ääressä järjestää tunnelmallisia grillinuotioita. Kiitos järven suuren koon, voit valita uuden rannan eri lomapäiville mielesi mukaan ja mikä parhainta, voit halutessasi kokea merellisen paattiajelun järven hulppeissa ja aavoissa maisemissa unohtaen, että olet keskellä makean veden järveä suolaisen Atlantin sijaan.

3922606352_47a55e7731_o

Mitä mieltä olet top kymppi listastamme? Löysitkö oman suosikkisi?

Kuvalähteet: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

8
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*