10 + 1 syytä vierailla Saksassa

Myönnettäköön, että saksalaisilla on pallo hallussa 2014 World Cupin mestarinäytöksen jälkeen, mutta mitä muuta jalkapallosta ja frankfurt-makkarasta tunnetulla maalla on tarjota? Itämeren ja Alppien välissä ihanteellisesti sijaitseva maa on kautta aikojen ollut mielenkiintoinen, urbaanin moderni ja historiallisesti merkittävä maa keskellä Eurooppaa, joka kerta jälkensä todistaa olevansa yksi matkailun mielenkiintoisimmista kohteista. World Cup 2014 voiton innoittamana ja inspiroimana, listaammekin 10 + 1 pintaa syvempää syytä, miksi Saksa on paitsi kiehtovan sadunomainen matkailukohde, myös modernin matkailun mekka, josta löytyy sekoitus huimia vuoristoretkiä, leppoisia rantalomia sekä eksoottisen ihania pikkukaupunkeja, jonne sukeltaa unohtumattomien kokemusten perässä. Aloitetaan…

9844099346_b061b93992_k

1. Lumoavat linnat

Oletko aina halunnut vierailla satulinnassa? Saksan taianomaiset maankuulut linnat, jotka luovat huippunsa upeiden vuoristojen rinteille ylenkatsoen vehreitä laaksoja, lumisia vuoristoja ja ympäröiviä pikkukaupunkeja herättävät henkiin vanhan ajan ritaritarinat. Upeilla arkkitehtuureillaan ja rikkailla historioillaan kyllästetyt rakennukset vetävät puoleensa tuhansia turisteja vuosittain, joten liity joukkoon, jotta saat täytettyä kamerasi ikimuistoisilla maisemilla – saatat jopa päätyä kehystämään upean maiseman olohuoneesi seinälle! Tsekkaamisen arvoisia linnoja on monia (melkeinpä mikä tahansa taivaanrannassa pilkottava linna), mutta yksi kuuluisimmista ja eittämättä kauniimmista on Neuschwansteinin joutsenkivilinna Etelä-Saksassa, jonka Baijerin kuningas Ludvig II rakennutti itselleen yksityiseksi asuinpaikaksi hulppeisiin vuoristomaisemiin ja jonka palatsimainen linna toimi myös inspiraationa Walt Disneyn Prinsessa Ruususen satulinnalle. Muihin vierailemisen arvoisiin linnoihin kuuluvat Hohenzollern, Eltz, Hohenschwangau ja Drachenburg – tarkista mikä on lähimpänä määränpäätäsi ja poikkea henkeäsalpaaviin maisemiin matkan varrella.

5098836079_8f8deb58b9_b

2. Oikea olut

Tiedetään, tiedetään…olut ei sinänsä ole mikään uusi pintaa syvempi löytö Saksan maalta. Se on kuitenkin sellainen klassikko, jota ei voi jättää mainitsematta, vähän niin kuin Pariisista ei voi puhua mainitsematta Eiffel tornia tai patonkia. Saksalaiset ottavat oluen rennon vakavasti ja tietävät mitä haluavat kirjavasta ja kattavasta olutvalikoimasta. Merkin sijaan vanhakantaisemmat sanovat tiskillä haluamansa laadun, olipa kyseessä lager, vaalea, tumma, keskitumma, suodattamaton, ale tai sahti. Ei ole salaisuus, että saksalaiset palvovat oluttaan niin paljon, että he ovat keksineet festivaalin sen kunniaksi! Oktoberfest on maailmanlaajuisesti tunnettu olut- ja kansanjuhla Münchenin Theresienwiesenin aukiolla syys- ja lokakuun vaihteessa, jossa olut virtaa ja musiikki soi. Jos olet olueen suuri ystävä, suuntaa Müncheniin noihin aikoihin tai piipahda muilla olutfestivaaleilla, sillä saksalaiset ovat laajentaneet traditiotaan Münchenin alueen ulkopuolelle, jotta olutta saa juhlistaa kaikissa Saksan kolkissa. Kippis!

8764807895_e7a79e45f9_b

3. Rento rantaloma

Kyllä, kuulit oikein. Saksaan ei kannata mennä vain pelkän kulttuurin perässä, sillä maa on myös mitä mainioin rentouttaville rantalomille. Järviä ei maasta liiemmin löydy, ellet sitten suuntaa aivan maan etelä-osaan Bodenjärven tuntumaan (saatat törmätä sveitsiläisiin lomailijoihin sillä Saksa jakaa rajalla olevan ison järven Sveitsin kanssa), tai maan koillisosiin pienempien järvien perässä. Jos kuitenkin olet pohjoisosiin matkalla, mikset suuntaa kerta heitolla Itämeren tai Pohjanmeren ytimeen nauttimaan kilometrien pituisista hiekkarannoista pohjoissaarten tuntumassa. Erikoisten rantatuolien rivikirjo odottaa sinua hiekkarantojen keskellä, jossa voit nauttia merivedessä uimisesta, vesiaktiviteettien parissa puuhailusta ja auringossa rentoutumisesta. Syltin, Lubeckin ja Usedomin rannat ovat erityisesti suosittuja paikallisten keskuudessa, joten varaa mukaasi uimapuku kun sukellat Saksan meriseen maailmaan.

2735715338_d6e790cfd9_b

4. Valtavat vuoristot

Saksan maantieteellisesti onnekas pohjapiirros tarkoittaa, että voit halutessasi yhdistää rantalomasi merien syvyyksistä upeisiin pilviä hipoviin vuoristomaisemiin. Tämä vuoristojen osaksi peittämä maa on täynnä vuoristosatuja eikä ole helppoa löytää kansansatua ilman vuoristomainintaa. Ota siis sunnaksesi eteläinen Saksa, jossa törmäät lumisiin Alppeihin, vehreisiin vuonoihin ja upeisiin vuoristoihin, jonne voit valintasi mukaan mennä vaeltamaan, pyöräilemään, laskettelemaan tai jopa varjoliitämään. Jos haluat nähdä maisemat Saksan korkeimman vuoren nokasta, ota suunnaksesi 2962 km korkuinen Zugspitzen vuori, jossa upeat maisemat porautuvat muistoosi. Lumesta ja after skiista nauttivien kannattaa myös kokeilla vuoren lasketteluantimia, sillä pitkät laskut ja nopea nousu gondolihissillä tarjoavat maisemia olitpa matkalla ylös tai alas. Vuodenajasta riippuen, tutki vuonoja, vaeltele Bavarian ytimessä, nauti maisemista maan tasalta tai ajele siksakkia ylös nokka kohti korkeuksia!

6761797085_d3dfcc7804_b

5. Urbaani Berliini

Historiallisesti tärkeällä Saksan pääkaupungilla, Berliinillä, on muutakin tarjottavaa kuin merkittävä Berliinin muuri, Nikolaikirkko, televisiotorni ja Brandenburgin portti. Vaikkakin eittämättä näkemisen ja kokemisen arvoiset, nykyajan Berliini on kaukana sen 80-lukuisesta vastikkeesta ja tarjoaa sekä kulttuurisesti rikkaita nähtävyyksiä että kansainvälisesti vapaamielisemmän ilmapiirin sekä asukeille että vierailijoille. Piipahda Bauhaus museossa, kolua paikalliset kirpputorit, laula karaokea Mauerparkissa, kunnioita holokaustin merkittävää muistomerkkiä, maista currywurstia, koe vilkas yöelämä ja kiipeä parlamenttitalo Reichstagin huipulle todistamaan upeat maisemat kaupungin yli. Kaiken urbaanisuuden keskellä, muista nauttia kaupungin kirjavasta arkkitehtuurista, joka vaihtelee historiallisesta korkeaan modernismiin ja huomiota herättävään postmodernismiin samalla kun nautit oluen tässä taiteiden ja tieteiden metropolissa.

7827431798_40500d8050_k

6. Taiteen mekka

Tehdäänpä sujuva hyppäys Berliinin metropolista Saksan taidokkaaseen taidetarjontaan. Saksa on maailmanlaajuisesti yksi tunnetuimmista maista, joka on avoin erilaisille, innovatiivisille ja uusille kulttuureille, taiteille ja tyylisuunnille. Ei siis ole ihme, että eri taidetyylien edustajat kallistuvat luonnollisesti Saksan tarjontaan, jossa eriaikaiset ja ikäiset näyttelyt esitellään vieri vieren luoden modernin kontrastin aikakausien välille. Sukella siis Berliinin Gemäldegalerie, Alte Nationalgalerie, The C/O, Berlinische ja Pool gallerioiden tarjontaan jos etsit mieltä räjäyttäviä teoksia aina renessanssin aikaisista klassisista luomuksista futuristisiin avant garde teoksiin. Jos et halua kokea neljän seinän sisään rajoitettua taidetta, suuntaa ulos kaupunkien (erityisesti suurkaupunkien kuten Berliinin, Frankfurtin ja Münichin) kaduille tutkailemaan taivaan alla olevaa taidekulttuuria, graafista kekseliäisyyttä ja arkkitehtonista oveluutta.

3165564453_6f58e8d5a9_b

7. Pikkukaupungit

Jos suurkaupungin vilske ei ole juttusi tai haluat muuten vain kokea aidon saksalaisen pikkukaupungin tunnelman, suuntaa mihin tahansa ”tuntemattomaan” kaupunkiin tai kylään. Mitä pienempi ja tuntemattomampi, sen parempi. Paikallisten englannin kielen taito ei välttämättä ole samaa luokkaa kuin suurkaupungissa, joten opettele pari kivaa lausetta kohteliaisuuden nimissä (”Danke” = kiitos), mutta se onkin osa seikkailua. Koe paikalliset herkut ja nähtävyydet, jutustele tilaisuuden tullen asukkien kanssa ja kulje paikasta toiseen hymyssä suin. Muuta neuvoa et tarvitse.

11528530024_dac8352727_k

8. Ronski ruoka

Saksa ei välttämättä ole tunnettu kulinaristisista herkuistaan, mutta paikalliset suolarinkilät, makkarat, omenastruudelit ja wurstit ovat olennainen osa Saksan ruokakulttuuria. Maailman parhaimmat pretzelit eli suolarinkilät löydätkin täältä, menitpä minne tahansa – makuja on monia, aivan kuten tekijöitä. Makkaralaatuja on myös vaikka muille jakaa, mutta yksi herkullisimmista on varmasti saksalainen frankfurter, jota kuuluisasti käytetään myös hot dogeissa. Schnitzel pihvi on ehkä yksi tunnetuimmista herkuista, jota kannattaa paikan päällä maistaa – jälkiruoaksi valitse varma omenastruudeli ja perisaksalainen ruokasi on katettu. Jos etsit modernimpaa, ehkä jopa Michelin tähdillä palkittuja ravintoloita, suuntaa Mannheimin Amador ravintolaan, jonka kolmella Michelin tähdellä palkittu keittiö loihtii perinteikkäitä ruokalajeja espanjalaisin ottein. Spindler & Katt tarjoaa Berliinin ytimessä aasialaisvaikutteista sapuskaa fiinein ottein ja Sonnoran Driesissä sijaitseva vuoristoravintola kolmella Michelin tähdellä loihtii klassisin ranskalaisvaikuttein mitä upeimpia modernin ajan kulinaristisia taideteoksia. Bon appetit! Vai pitäisikö sanoa ”Guten Appetit!”

14230860589_bc5c3fe62e_k

9. Romanttinen Rein

1230 km pituinen Rein joki, joka kulkee Euroopan halki Sveitsien Alpeilta ja Saksan kautta aina Alankomaiden lakeuksille, on yksi Saksan romanttisimmista kohteista upeine laaksoineen ja kimaltelevine vesineen. Kuvankaunista jokea reunustavat upeat rantakalliot, jyrkät viinitilat, pienet kylät sekä totta kai mahtipontiset linnat, joita on ripoteltu melkeinpä jokaiselle kukkulan laelle aivan kuin se olisi rikos olla rakentamatta jotain niin kaunista niin hyvälle paikalle. Reinen keskiosiota kutsutaan sen kauneimmaksi, joten suuntaa sinne rauhallisen jokiristeilyn perässä tai aktiivisemman vaelluksen houkuttelemana. Vaelluksia löytyy jokaisen makuun, halusitpa sitten leppoisan kävelyreitin tai yli kolmen tunnin pituisen vaellusurakan. Jos haluat maistella paikallisesta Riesling rypäleestä tehtyä viiniä, suuntaa Bacharachin, Linzin tai Oberweselin pikkukaupunkeihin, joissa rypäleiden kuningatar muuntuu täyteläiseksi ja hedelmälliseksi ruokaviiniksi.

14249860417_0bbb8048f6_k

10. Road trip

Saksalaiset rakastavat autojaan, se on simppeli fakta. Mikä siis sen parempi tapa viettää aikaa Saksassa kuin vuokrata yksi monista autoista (olipa se sitten Audi, BMW, Mercedes-Benz, Porsche tai tarkemmin Volgswagenin Kupla), ottaa suunnaksi autobahn ja ajaa niin lujaa kuin haluat! Jos vauhtivarvasta oikein vipattaa, mikset aja kierroksen tai kaksi Nürburgring Formula radalla! Rata on avoinna yleisölle sunnuntaisin, mutta tarkista aukioloajat ennen radalle ajamista. Maisemien perässä kulkevien kannattaa puolestaan suunnata pienemmille teille, joissa voi rauhassa nauttia maisemista, pysähtyä piknikille ja mahdollisesti jopa ajaa Saksan ympäri upealle road tripille, jossa jokainen kolkka tulee tutkittua.

6601951117_fac88ccbd6_b

+ 1 Allianz Arena

Viimeiseksi yksi lisävinkki Saksan voittomaalin kunniaksi: kuten nyt vallan hyvin tiedämme (ellemme jo aikaisemmin) saksalaiset osaavat pelata jalkapalloa…erittäin hyvin. Mikset siis vierailisi kuuluisalla Allianz jalkapalloareenalla, jonka kuplainen ulkokuori on jo näky itsessään! Normaalisti valkoinen muovipaneeleista rakennettu areena pysyy vitivalkoisena, mutta nykyajan teknologia mahdollistaa sen, että milloin tahansa kupoli voi saada minkä värisen tahansa väriloiston katsojien iloksi. Vuonna 2005 valmistuneen stadionin istumakapasiteetti 69 901, joten voit myös halutessasi, ja pienellä tuurilla, päästä paikalliseen jalkapallo-otteluun!

7275810746_e1f6ee1b23_k

Heräsikö mielenkiintosi lähteä reissaamaan Saksan maalle? Tarkista tarjoukset Expedian sivuilta ja matkaa Euroopan ytimeen sen avulla!

Kuvalähteet: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12

0
0

0 Comments

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*